Zachte contactlenzen

Een zachte contactlens is soepel en neemt de vorm van het oog aan tijdens het dragen. Het oog went daarom makkelijker aan een zachte contactlens dan aan een vormstabiele lens. Zachte lenzen zijn zeer geschikt voor het afwisselend dragen van lenzen en een bril. Omdat het verliesrisico van zachte lenzen minder groot is dan van vormstabiele lenzen, zijn ze ook ideaal voor sporters.

Zachte contactlenzen zijn gemaakt van een sponsachtig materiaal. De lens neemt water (traanvocht) op en blijft daardoor soepel en comfortabel. Wanneer een zachte lens teveel vocht verliest wordt hij, net als een spons, harder en gaat minder comfortabel zitten. De lens ligt direct tegen het hoornvlies aan. De doorlaatbaarheid zorgt ervoor dat de voedings- en afvalstoffen tussen het hoornvlies en het traanvocht kunnen worden uitgewisseld.

Comfort

De zachte contactlens wordt bij de eerste ervaring nauwelijks gevoeld vanwege de soepelheid van het materiaal. Alleen bij een (verkeerde) te heftige beweging van de lens kan deze als onaangenaam worden ervaren. Een lens die te weinig beweegt zal in het begin meestal geen klachten geven maar na verloop van tijd ontstaan hierdoor toch

problemen zoals rode ogen en vaatingroei van nieuwe bloedvaten in het hoornvlies. Het is daarom van groot belang dat de contactlens goed worden aangepast. De gewenningstijd van deze lens is vrijwel nihil. Alle mogelijke correcties zijn tegenwoordig te corrigeren met zachte lenzen. Ook als je problemen hebt met het lezen op korte afstand zijn er tegenwoordig diverse mogelijkheden, zoals bifocale- en multifocale lenzen.

Droge ogen

Bij elke knipperslag verdeelt het traanvocht zich over de contactlens. Hierdoor wordt bij elke knipperslag de hoeveelheid vocht in de lens aangevuld. Omdat het traanvocht uit de lens verdampt is het heel belangrijk dat je voldoende en goed knippert. Als het omgevingsklimaat ongunstig is door droogte, airconditioning, stof of bepaalde luchtstromen is de kans op irritatie (rode ogen, droge ogen, wazig zicht en plakkerig gevoel) groter. De kans dat een lens scheurt bij het uithalen van de lens is dan ook veel groter. Volgens diverse onderzoeken is beeldschermwerk ook ongunstig voor het gebruik van zachte lenzen. Er is namelijk gebleken dat de knipperreflex sterk vermindert als er naar een beeldscherm wordt gekeken. Om deze problemen op te lossen worden er steeds nieuwe materialen ontwikkeld. Deze materialen hebben de eigenschap om het traanvocht beter vast te houden en het verse traanvocht makkelijker op te nemen. Bij een vrijblijvende afspraak kunnen wij u hierover meer informatie geven.

Vervangen

Tijdens het dragen raken steeds meer poriën verstopt waardoor de zuurstofdoorlaatbaarheid terugloopt. Goed reinigen is daarom van groot belang. Helaas bestaan er geen reinigingsmiddelen die de poriën blijvend open houden. Om op een goede en verantwoorde manier zachte lenzen te dragen is het regelmatig vervangen noodzakelijk.​

Openingstijden

Maandag gesloten, Dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.30 uur, Zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur.

CONTACTGEGEVENS
ancv logo www.anvc.nl

De Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten.

ancv logo www.ovn.nl

Optometristen Vereniging Nederland.

ancv logo www.nuvo.nl

Nederlandse Unie van Optiekbedrijven.