Met een bril scherp kunnen zien is van meerdere factoren afhankelijk. De kwaliteit van de ogen en een perfecte oogmeting zijn daarvan de belangrijkste. De juiste keuze van het brillenglas speelt ook een grote rol. Vandaag de dag is het een aanbod daarvan enorm. Kennis en ervaring stellen ons in staat om het juiste glas bij uw wensen te selecteren.
Brillenglazen zijn onder te verdelen in functionaliteit en in materiaal. Zo zijn er verte-en leesglazen, bureau- en beeldschermglazen, bifocale- trifocale-en multifocale glazen. Die kunnen gefabriceerd worden in diverse kunststof materialen. Enkele typen zijn nog leverbaar in glas. Het gewichtloze, de ruimere toepasbaarheid voor montage, de veiligheid en het tot 100% UV werende effect zorgen ervoor dat het kunststof materiaal de voorkeur heeft. Ook bieden fabrikanten de mogelijkheid om door een calculatiesysteem een extreem dunne uitvoering te kiezen.
Brillenglazen worden meestal voorzien van een nabehandeling. Ook bezitten zij soms eigenschappen die zichtbaar afwijken van een blanke versie. De meest voorkomende zijn:
Ontspiegelen. Dat heeft als doel de reflecties aan het glasoppervlak te verminderen. Daardoor is er meer van de ogen te zien is, maar vooral levert dat een helder zicht op. De huidige ontspiegeling is een “multilayer” en werkt dus tevens als een kraswerende en vet en vuil afstotende beschermlaag.
Kleuren. Kunststof brillenglazen zijn in vele kleuren leverbaar. Een lichte filtertint is praktisch gezien voldoende om rustgevend te werken. Trendkleuren zoals lichtgeel, lichtblauw, roze en groen in een egale of overlopende versie worden vaak uit cosmetische overweging gekozen.
UV filter. Blootstelling aan UV is één van de hoofdoorzaken van oogbeschadigingen. Kunststof brillenglazen met een brekingsindex hoger dan 1.59 blokkeren automatisch 100% UV 400nm. Deze filterwerking geeft een zeer lichte tint aan het glas.
Meekleurende glazen. Dat zijn brillenglazen waarin een laagje met fotocellen is opgenomen. Afhankelijk van de hoeveelheid UV licht en de temperatuur heeft het glas een bruine of grijze tint variërend van ongeveer 10 tot 70%. De huidige generatie meekleurende glazen kleurt snel donker en is bij binnenkomst vanuit de zon ook direct bruikbaar.